Gegratineerde mosselen
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Amuse – tussengerecht – Keuken: Nederlandse keuken
Smaak: hartig – Techniek: bakken
Gelegenheid: seizoengerecht – Ingrediënten voor 6 personen
1 kg mosselen (jumbo’s) – zakje soepgroenten – 1 prei – 5 sjalotjes – bosje peterselie – 2 gekookte eieren – 2 eetl geschaafde amandelen – 300 ml witte wijn – 125 gram boter – bosje waterkers
Bereidingswijze
Smelt 50 gram boter in een grote pan en fruit hierin de soepgroenten. Doe de mosselen erbij en blus af met de witte wijn.
Laat de mosselen in een gesloten pan 10 minuten koken (totdat ze openstaan). Haal de mosselen uit de pan en bewaar het kookvocht.
Zeef het vocht door een passeerdoek in een andere pan en laat tot 150 ml inkoken. Monteer de saus met 25 gram koude boter.
Pel en snipper de sjalotjes en snijd het wit van de prei in hele fijne brunoise. Hak de peterselie fijn.
Kook de eieren in 8 minuten hard en rooster de amandelschijfjes op matig vuur in een koekenpan lichtbruin.
Smelt de resterende boter en fruit hierin de sjalotjes, prei en voeg als laatst de helft van de gehakte peterselie toe. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de afgekoelde mosselen uit de schelp en houd apart, bewaar ook de helft van de schelpen.
Hak de gekookte eieren in stukjes en voeg samen met de andere helft van de peterselie bij de saus.
Schikt de mosselschelpen op een grote ovenschaal en leg in elk schelpje wat van het sjalot/prei mengsel en leg daarop een mossel en giet er een beetje saus overheen.
Verwarm de oven voor op 150 graden en warm de mosselen 2 minuten in de oven.
Serveertips
Verdeel de mosselen op verwarmde borden en bestrooi met de geroosterde amandelen en garneer met waterkers.
Voor meer recepten kijk dan op:
http://www.smulweb.nl